3/3/13

Οι καταθέσεις μας θα παρακολουθούνται από την εφορία online


Ανοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με διαδικασίες - εξπρές για τους φορολογουμένους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», καθώς και παράνομο πλουτισμό, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Ηλεκτρονικό «μάτι» στις καταθέσεις  Το οικονομικό επιτελείο μετά την έκθεση - κόλαφο της τρόικας για τις απογοητευτικές επιδόσεις του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού επισπεύδει τις δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Χθες μάλιστα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπου ζητήθηκε η άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγών στο μοντέλο λειτουργίας του ΣΔΟΕ.

Το υπουργείο δρομολογεί τη διασύνδεση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών με τις τράπεζες βάζοντας τέλος στις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός εντός του 2013 θα έχει άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ύποπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα εντός 24 ωρών στα αιτήματα των ελεγκτών για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών κινήσεων των ελεγχόμενων φορολογουμένων.
Το σχέδιο 
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών. Όλα τα αιτήματα του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών ελεγχομένων φορολογουμένων θα συγκεντρώνονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες.
Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα, την επόμενη μέρα, με την ηλεκτρονική διαβίβαση όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν. Με τον τρόπο αυτό, η διασταύρωση των στοιχείων και ο φορολογικός έλεγχος θα ολοκληρώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 4.000 τραπεζικών λογαριασμών, αλλά ούτε οι μισοί δεν έχουν «ανοίξει». Στελέχη του ΣΔΟΕ, προσάπτουν στις τράπεζες απροθυμία και ολιγωρία στην ανταπόκριση των αιτημάτων και όπως λένε για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα οκτώ μηνών ή ακόμη και ενός έτους.
Σε δεύτερη φάση, η ηλεκτρονική διασύνδεση υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών θα επιτρέψει την παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε συναλλαγή σημαντικού ύψους που θεωρείται «ύποπτη» να ελέγχεται άμεσα.
Το σχέδιο διασύνδεσης των ελεγκτικών μηχανισμών με τις τράπεζες προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε, προκειμένου να απαντήσει στις επισημάνσεις της έκθεσης της τρόικας περί καθυστερήσεων στην εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης. Στην ανακοίνωση παρουσιάζονται πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί όπως:
Αυξήθηκαν κατά 70% οι εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιανουάριο.
Το Φεβρουάριο υπερδιπλασιάστηκαν οι τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις σε σχέση με τον Ιανουάριο και τριπλασιάστηκαν οι έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου.
Ο έλεγχος των εμβασμάτων που απεστάλησαν στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009 ? 2011 από Έλληνες φορολογουμέενους είναι σε πλήρη ανάπτυξη.
Ο έλεγχος της λίστας «Λαγκάρντ», η οποία περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις, έχει ξεκινήσει από το ΣΔΟΕ, με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων.
Οι απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών στην έκθεση της τρόικας
1. Ελέγχονται 1.789 φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου.
2. Σε πλήρη εξέλιξη ο έλεγχος των εμβασμάτων που απεστάλησαν στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009 ? 2011 από Έλληνες φορολογουμένους.
3. Ελέγχονται Έλληνες που επένδυσαν σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
4. Σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα από τον έλεγχο offhsore με ακίνητη περιουσία.
5. Απλοποιείται η διαδικασία χαρακτηρισμού των μη εισπράξιμων οφειλών ως «ανεπίδεκτων είσπραξης».
6. Αναμορφώνεται η διαδικασία διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών.
7. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ 200 ελεγκτών.
                                                                 www.xsmoney.gr





πηγή:imerisia.gr