10/3/13

Εξυπνες τοποθετήσεις για τα χρήματά σας

Στο Κόκκινο βρίσκεται συνεχόμενα η αγωνία των καταθετών καθώς  και το κλίμα στην Ελλάδα δεν εγγυάται ότι έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος  και όλοι οι οικονομολόγοι καθώς και μεγάλες τράπεζες (δες citigroup) εξακολουθουν να πιστεύουν ότι το 2014 η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ.

Επίσης η Κύπρος που αποτελούσε προσφιλή λύση για τους Ελληνες καταθέτες  βρίσκεται ακόμα σε χειρότερη θέση καθώς υπάρχουν έντονες φήμες για "κούρεμα των καταθέσεων" και ισως και πτώχευση Κύπρου μέσα στο έτος.
Επίσης  φέτος οι Ελληνες καταθέτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διότι :
1. Ο φόρος επί των τόκων αυξήθηκε από 10% σε 15% 
2.Οι τόκοι πλέον πρέπει οπωσδήποτε να δηλώνονται στις φορολογικές μας δηλώ
σεις  πράγμα που σημαίνει ότι θα πληρώσουμε μεγαλύτερο φόρο έκτακτης εισφοράς 
από 1%-4%  
3.Τα επιτόκια εδώ στην Ελλάδα έχουν ήδη μειωθεί πολύ  .
4.Θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και online οι καταθέσεις μας από την Εφορία................
5.Παράλληλα για όσους χρωστάνε χρήματα στο δημόσιο και όχι μόνο το να έχουν χρήματα σε ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ανέφικτο αφου θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων εξπρές και ο καταθέτης θα ειδοποιείται με email...

Επειδή ακόμα η  οικονομική πορεία της χώρας μας δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να διατηρούν τις καταθέσεις τους εκτός της Ελλάδας  σε ασφαλείς προορισμούς.

Υπάρχουν όμως ακόμα και τώρα  εξής εναλλακτικές επιλογές ,καθεμια από τις οποίες έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.

1.Τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό.

Ειναι εύκολο πλέον για τους Ελληνες  καταθέτες το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε πολλές χώρες που χαρακτηρίζονται για την οικονομική ευρωστία τους (Αγγλία,Ελβετία,Ολλανδία,Γερμανία,Χονγκ Κονγκ,Σιγκαπούρη,Λουξεμβρούργο κ.αλλα)καθώς και στις πλέον ασφαλείς και αξιόπιστες Διεθνείς Τράπεζες.
Ο Καταθέτης δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό  αρκεί να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο συνεργάτη  που γνωρίζουν πως γίνεται η διαδικασία χωρίς φυσική παρουσία.
Ο καταθέτης μπορεί να έχει λογαριασμό σε περισσότερα του ενός νομίσματα 
(π.χ GBP,USD,EURO,CAD,AUD,NZD,HKD,SGD,κα) .
Τα επιτόκια που λαμβάνει ο καταθέτης  ποικίλλουν ανάλογα με την τράπεζα και την χώρα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός και φυσικά ο καταθέτης μπορεί να επιλέξει από μια προθεσμιακή κατάθεση 3Μ,6Μ,12Μ  για καλύτερη απόδοση στα χρήματά του καθώς και μέσα από πολλά επενδυτικά προιόντα εγγυημένου κεφαλαίου και υψηλών αποδόσεων που διαθέτουν τα εξειδικευμένα τμήματα των μεγάλων Διεθνών τραπεζών.Πολλά από αυτά  δεν χαρακτηρίζονται ως καταθέσεις και έτσι ο Ελληνας Πολίτης βγαίνει διπλά ωφελημένος διότι και καλή απόδοση έχει ,και εγγύηση στα χρήματά του καθώς δεν κινδυνεύουν και φορολογικές ελαφρύνσεις.
Σηµειώνεται πάντως ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ ισχύει εγγύηση ως και 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας .Εγγύηση αντίστοιχη βέβαια ανά καταθέτη εχουν  σε όλες τις  χώρες οι μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες.

2.Αποταμιευτικά Προγράμματα μέσω Ασφαλιστηρίων Προγραμμάτων

Καθώς οι μεγάλες ασφαλιστικές Εταιρίες  διαθέτουν προγράμματα περιοδικών ή εφάπαξ καταβολών και μάλιστα με εγγυημένο επιτόκιο υψηλό  για συμφωνημένο χρονικό διάστημα .Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση διότι :

α.Τα χρήματα βρίσκονται σε ξένες τράπεζες
γ.Εγγύηση επιτοκιου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
δ.Δυνατότητα υπεραπόδοσης πέραν του εγγυημένου επιτοκίου .
ε.Το ασφαλιστικό προιόν φορολογείται στην πηγή οπότε δεν το δηλώνουμε ως κατάθεση


3.Αγορά ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η επένδυση σε ξένα οµόλογα ή µετοχές µπορεί να γίνει και µέσω των αµοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία επενδύουν το µεγαλύτερο µέρος του ενεργητικού τους στις αντίστοιχες αξίες. Με τον τρόπο αυτόν ο επενδυτής µπορεί να αυξήσει τα κεφάλαιά του ποντάροντας στην πορεία των διεθνών αγορών. Εδώ πρέπει να προσέξει ο επενδυτής να επιλέξει να αγοράσει τα αμοιβαία κεφάλαια του από ΑΕΔΑΚ που είναι ισχυρή και που τα Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν έδρα τους στο εξωτερικό (π.χ Λουξεμβούργου)Υπάρχουν Διεθνείς Εταιρίες που αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα και έτσι οι επενδυτές μπορούν να προβούν σε αγορά.
Επίσης μέσα από τα Αμοιβαία Κεφάλαια μπορεί να γίνει μεγάλη διασπορά ώστε ο πελάτης να μη διατρέχει κίνδυνο τόσο μεγάλο όσο αν θα αγόραζε μεμονωμένα μετοχές  ή όμόλογα καθώς και με τη βοήθεια κατάλληλου χρηματοοικονομικού Συμβούλου(που θα σχειδιάσει το επενδυτικό προφίλ του πελάτη) μπορεί να επιλέξει αυτά που χαρακτηριζονται ως protected capital  ώστε να εξασφαλίζει περίπου για τα χρήματά του απόδοση σχεδόν επιτοκιακή.
Ετσι εξασφαλίζεται  το ότι:
α. τα χρήματά του βρίσκονται στο εξωτερικό, προφυλαγμένα από την άσχημη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.
β.Δεν πληρώνει φόρο επί των αποδόσεων καθώς τα  Α/Κ φορολογούνται στη βάση τους και η απόδοσή τους είναι καθαρή.
γ.Η απόδοση που λαμβανει δεν προστίθεται στο εισόδημά του ωστε να πληρώσει φόρο έκτακτης εισφοράς από 1%-4%

4.Αγορά Χρυσού

Το ασφαλές «καταφύγιο» των επενδυτών ήταν πάντοτε ο χρυσός.
Οι Ελληνες µπορούν να αγοράσουν χρυσές λίρες ή ράβδους χρυσού στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διατηρεί επαρκή αποθέµατα. Ο χρυσός, ό,τι και αν γίνει µε το τραπεζικό σύστηµα, δεν θα επηρεαστεί καθώς οποτεδήποτε θα µπορεί να πουληθεί σε ευρώ. 


                                      www.xsmoney.gr